Oma Finy | korte documentaire

Verhaal over de uitzonderlijk vitale, zorgende en positief nuchtere 87-jarige Jozefien Neutelings-Prick, ook wel ‘Oma Finy’. Hoe ziet haar leven er uit na het overlijden van haar man, voor wie ze altijd intensief heeft gezorgd?

Jascha Neutelings (1989) is filmmaker bij CONCREET.media. Met krachtige verhalen als uitgangspunt maakt CONCREET.media filmproducties en animaties die de aandacht trekken en vasthouden.

“De documentaire geeft een beeld van zelfredzaamheid van ouderen, een levenshouding en visie die bruist van niet aflatende energie. Dit portret kan anderen inspireren hun isolement te doorbreken of doelen in hun leven terug te vinden.

Ik hoop in eerste instantie dat mensen die zich in eenzelfde situatie als mijn oma bevinden zich gesterkt kunnen voelen door de kracht van Oma Finy. Dat wil zeggen, eenzame mensen, mensen die iemand hebben verloren en hier mee worstelen. Wellicht kan Oma Finy toch een lach op hun gezicht toveren met haar positivisme en nuchtere, op het grappige af, opmerkingen over voor anderen treurige situaties.”

– Jascha Neutelings

Zie ook: cinesud.nl

– Over de productie –
De opnamedagen van Oma Finy lagen verspreid over ruim een half jaar en werden uitgevoerd door een kleine crew (twee á drie man) onder leiding van de regisseur. De opnamen vonden plaats op verschillende locaties in Maastricht. Met hulp van de stichting en diverse mensen uit het netwerk van CineSud is er uiteindelijk een 19 minuten durende documentaire uitgerold die met groot succes meerdere malen werd uitgezonden op RTV Maastricht en tijdens de voorpremière van de CineSud Talent films voor veel lachende gezichten zorgde bij de mensen in de zaal.

Achtergrond interview met maker Jascha Neutelings