Wat is de toegevoegde waarde van storytelling in film?

Steeds vaker kiezen organisaties ervoor om in hun communicatie te werken met film en animatie. Dat is mooi, maar leidt er tevens toe dat het steeds lastiger wordt om nog op te vallen. En daar kan (visual) storytelling veel voordelen opleveren.

Verhalen zijn voor het brein behapbaar, interessant en een logische manier van informatie verwerken. Het brein breekt een verhaal namelijk op in kleine stukken. Wanneer verhaalstructuren op een juiste manier worden vormgegeven en ingezet, kan dit resulteren in een groter bereik en langer vasthouden van de aandacht van de kijker.

Daarnaast kunnen verhalen leren, verbinden en veranderen, door een connectie te creëren op een dieper menselijk niveau. Het kan emoties losmaken en ons limbisch systeem aanspreken: het systeem waarmee mensen op emotioneel niveau beslissingen maken. Je maakt droge informatie bijvoorbeeld aantrekkelijker door elementen in te zetten waar de kijker zich mee identificeert, op menselijk niveau dus. Cijfers en statistieken zijn vaak nietszeggend, totdat de context wordt gecreëerd.

Al met al is storytelling in film en animatie een groot goed voor alle hedendaagse organisaties om communicatie zo effectief mogelijk vorm te geven.